Groeten uit de rimboe ;)! - Reisverslag uit Djoemoe, Suriname van Inge Verbeek - WaarBenJij.nu Groeten uit de rimboe ;)! - Reisverslag uit Djoemoe, Suriname van Inge Verbeek - WaarBenJij.nu

Groeten uit de rimboe ;)!

Door: Inge

Blijf op de hoogte en volg Inge

11 November 2007 | Suriname, Djoemoe

Ha broeders en zusters ;),

Een nieuw berichtje na mijn week van de wereld... Ik zal proberen het een beetje kort te houden, maar het zal echt ontzettend moeilijk worden, aangezien het echt de ervaring van m'n trip naar Suriname was!

Na een vertraging van 3 uur (et blijft Suriname ;)) vertrok ik vrijdagmiddag eindelijk richting Djoemoe. Op het vliegveld kwam ik een Nederlandse man tegen die ook die kant op moest, dus hij heeft me effe met de boot naar het dorp gebracht. Toen ik aankwam werd me duidelijk dat ik op de mooiste plek op de aardbol was beland :)... Het was er echt prachtig! In mijn beste Saramaccaans heb ik hoofdzuster Wilma gezocht, echt een schat van een vrouw en zij bracht me naar mijn huis (Lees: het allergrootste huis van het dorp :)). Eenmaal daar bleek dat er gewoon een koelkast was (dat werd dus voor niks de hele week macaroni en rijst eten :S) en dat er sinds 1 week ook stromend water was, althans, als de rivier genoeg water had (en dat was helaas maar 3 dagen zo ;), de andere dagen was het 'douchen' in de rivier... lekker je haren wassen, terwijl op 2 meter afstand iemand staat te plassen, z'n afwas staat te doen of z'n eten staat te bereiden... waar komen al die stukjes toch vandaan?!? ;)).

Vrijdagavond ging ik met de mannen die nog bij mij sliepen naar de sula (een stroomversnelling in de rivier)... echt het was gewoon Thermen 4000 ;), zo relaxed! Daarna lekker ff m'n hangmat en klamboe ophangen, althans dat dacht ik... daar kwam dus mijn survivalkennis naar boven (uhum...), want ik had dus een hangmat en een BEDklamboe en dat ging niet samen :S (wist ik veel...) Goed smeren met Tropical Bush, echt topspul, je hele benen branden ervan weg, maar de muggen vallen er ook dood van neer ;) en lekker slapen... tenminste, nadat ik gewend was aan het geluid van de ratten die over het plafond en de vloer liepen :(

Zaterdag heb ik de hele dag als kinderoppas doorgebracht ;)... Alle kindjes van het dorp hadden ontdekt dat er een nieuwe attractie was: een blanke met heel veel snoepjes en ballonnen :)! Ik heb de hele dag met de kindjes gezwommen in de rivier, haren gewassen en vlechtjes gemaakt.. echt een topdag, wat kan het leven toch simpel zijn :)! Enne.. ik had ook nog sjans met Michel, die tussen neus en lippen door opmerkte dat hij wel op blanke meisjes viel ;) en dat hij wel met me wilde gaan wandelen... Naja, morgenvroeg om 9 uur dan maar :)

Zondag dus kei vroeg opgestaan... komt die kerel gewoon niet opdagen! Toen ben ik dus maar een kijkje gaan nemen op de poli, waar een babytje lag wat die nacht geboren was, echt zo'n schatje! 's Middags nog een beetje gespeeld met de kindjes en genoten van de schitterende omgeving... Rond 9 uur stond Michel ineens op de trap, klaar om te wandelen... uhm, hij had het dus verkeerd begrepen :S... Ik heb hem vriendelijke gezegd dat ik liever overdag wilde wandelen, zodat ik ook wat van de omgeving kon zien (ik bedoel, in het donker rond gaan lopen in de bosjes met een neger die op blanke meisjes valt?!?) Dus dan maar vroeg naar bed, want morgen om half 8 moest ik gereed zijn voor de ochtendzege ;)!

Maandag was m'n eerste echte dag op de poli... om half 8 was ik er en stonden de eerste patienten al te wachten. Dat ook hier weer de Surinaamse tijd gold, bleek meteen, aangezien de andere 'broeders en zusters' pas rond kwart voor 8 kwamen aankakken :S. Na de ochtendzege, waarbij er liedjes werden gezongen in het Saramaccaans uit het Singiboekoe en ik dus maar wat meemompelde (echt, Chinees is er niks bij ;)) kon de poli van start gaan... Althans nadat alle kaarten van patienten waren gevonden (en geloof me, van een systeem hebben ze er nog nooit gehoord!). Rond 9 uur kon de dag dan echt beginnen... patienten met scabies, wormen, buikpijn, hoofdpijn, longontstekingen, schoolziekte, sikkelcelanemie, wonden.. echt alles kwam voorbij! En tsja... onderzoek is hier: longen luisteren, bloeddruk, pols en temperatuur... ALTIJD!!, zelfs als je pijn hebt (en naar die teen wordt niet gekeken ;)) Het was echt super leuk! Na de poli werd er een man binnen gebracht met urineretentie en voor ik het wist stond ik met een catheter en een z'n penis in mijn handen, klaar voor mijn vuurdoop! Gewoon dat ding erin duwen en hopen dat hij niet richting balzak ging, daar kwam het een beetje op neer ;).. Gelukkig zat hij goed en werd meneer verlost van zijn aandrang :)
Na de poli was het tijd voor administratie (lees: lullen met elkaar en af en toe een kaart terugzetten :))... 's Middags nog even gezwommen en daarna opnieuw een heerlijke maaltijd bereid :S

Dinsdag stond er thuiszorg op het programma, maar aangezien er geen brandstof voor de boot was, was er dus ook geen thuiszorg :(. Dan maar kiezen trekken, ja je leest het goed... de dokter is hier ook tandarts :)!! Echt zo raar, maar ineens stond ik dus met mijn ooglampje bij te schijnen in een mond om de patienten van hun kiespijn te verlossen. Na de ingrepen moest ik even de instrumenten steriliseren... gewoon koken in mijn pan, waar ik 's avonds weer m'n macaroni in moest maken :S om de instrumenten vervolgens weer in hetzelfde vieze bakje te gooien... weg steriliteit!?! 's Middags dus weer 'administratie' en daarna ben ik met broeder Glen een wandeling gaan maken naar het plaatselijke radiostation om door te geven dat alle mensen moesten komen om een nieuwe patientenkaart op te halen. Ook nog gekeken in de omliggende dorpen, waar nog de echte hutjes staan... echt indrukwekkend!

Woensdag was er consultatiebureau, oftewel vaccinaties, Van Wiechenschema's en voedingsadviezen... Wel leuk om eens te doen, vooral vanwege alle schattige negerkindjes met van die vlechtjes (en een albino-negerkindje ;)), maar niet echt heel bijzonder opwindend ;)...

Donderdag weer een algemene poli met maarliefst 70!! patienten (voor 2 artsen).. ik heb de wondjes gedaan (lees: schoonmaken en een nieuw gaasje met betadine erop ;)) en daarna een jongen gezien met een SOA... echt, het was een druiper van heb ik jou daar! En alles was ook nog eens ontstoken, omdat het hier normaal is om een stukje cocosnotenschil onder je voorhuid te plaatsen voor extra genot?!? Et was een hele stoere man, totdat ik klaar stond om een joekel van een spuit in z'n bil te gaan zetten ;). Ook was er een psychiatrisch patient, die ze als bezeten en psychisch gestoord beschouwden en waar eigenlijk iedereen bang voor was... het was dan ook echt raar dat ik hem juist graag wilde zien (want hij kon wel eens in mijn kont knijpen ;)) Verder nog veel mensen met huis-tuin en keukenklachten, maar wel echt heel leuk, ik heb zoveel gezien!
's avonds nog een laatste keer naar de sula, nog een laatste keer naar de schitterende sterrenhemel kijken (incl. de vallende sterren) en nog een laatste keer genieten van mijn uitzicht...

Vrijdag was alweer m'n laatste dagje, de zwangerencontroles. Dat was dus Leopoldgrepen, HIV-testen en harttonen beluisteren (nog met zo'n toeter.. en ik heb ze echt gehoord :)!). Na de laatste zwangere (39 weken zwanger en 1x eerder op controle geweest?!?) was dan echt de tijd gekomen om m'n tasweer te pakken, want om 12 uur moest ik op het vliegveld zijn... Met veel moeite heb ik afscheid genomen van alle 'broeders en zusters' en werd ik door de bootsman naar het vliegveld gebracht. Na een uurtje kwam het vliegtuig, althans dat dacht ik... maar er mochten maar 2 passagiers mee en we waren met z'n 4en :S... Beetje jammer dus, maar ik moest wachten op de volgende. Het weer werd echter zo slecht dat er ineens geen vliegtuig meer kon landen en er werd zo effe gezegd dat ik maandag pas terugkon naar de stad?? Met veel bombarie kwam er na 5,5 uur wachten toch nog een vleigtuigje om me weer terug naar Paramaribo te brengen!

Ik zie dat het al een heel verhaal is, maar toch wil ik nog effe de conclusies van mijn onvergetelijke week vertellen (je kunt dus ook alleen dit lezen ;)):
1. De arts weet alles, de patient weet niks!
2. De blanke weet nog meer dan de arts ;)
3. Als je niet weet wat iemand heeft, geef je Vermox (een wormenkuur)
4. Ook al hebben mensen niks, er is nergens zo'n tevredenheid.
5. Hertenvlees met stukjes zand, stront en steentjes uit de rivier smaakt prima (lees: en vrouw was haar vlees aant schoonmaken, terwijl een kind op 1 meter afstand stond te poepen in de rivier... en later kwam ze mij een bakje brengen om te proeven :S... mmm lekker ;)!)
Maar de aller, allergrootste conclusie:
DIEP RESPECT VOOR ALLE BROEDERS EN ZUSTERS! Als je met zo ontzettend weinig hulpmiddelen zo'n uitgebreide zorg kan bieden, dan ben je echt een kei! En geloof me... ik ben me echt gaan realiseren dat wij het in Nederland zo goed hebben, we zijn gewoon strontverwend en nog zitten we altijd te zeuren!

Het was echt een ontzettend grote, indrukwekkende, verbazingwekkende, leerzame en vooral leuke ervaring :)!

Sorry voor het lange verhaal, maar eigenlijk kan ik er wel dagen over vertellen... ik beloof dat et volgende berichtje weer iets korter is ;)

Heel veel liefs en een dikke kus van mij!

En oja... de foto's staan weer op mijn hyves: http://www.hyves.nl/inkiepinkie86

• 11 November 2007 - 22:53

Mama:

Ha lieverd,
    Een leuk verhaal en hele leuke foto's.
    Heel veel succes morgen op je eerste werkdag in het ziekenhuis. Hoor je dinsdagavond wel weer.
    Groetjes en een hele dikke kus van mij.
    xxx ook van papa en Rob.

• 12 November 2007 - 09:28

Lotte:

hoi inge,
    klinkt allemaal echt heel erg leuk en spannend, ben alweer benieuwd naar het volgende verhaal.
    groetjes lotte

• 12 November 2007 - 16:03

Siem:

Hee Ing,
    Wat een SUPER verhaal! Echt gaaf om in vogelvlucht te lezen hoe geweldig deze ervaring voor je was! Ik ga nu snel de foto's kijken en we mailen snel weer!

Succes weer deze week en tot snel!

xxSiem

• 12 November 2007 - 17:59

Sanne:

Wauw, was een supergeweldig verhaal weer! Het lijkt me ook echt zo'n indrukwekkende ervaring. Heel gaaf om te lezen! Ik ga zo es ff je foto's bekijken..
    Geniet ze daar!

Dikke kus San

• 12 November 2007 - 18:15

Floor:

Ha Inge, echt een super leuk verhaal! Ik word steeds jaloerser op je! ;-) Je klinkt al als een volleerd tropenarts daar! Geniet ervan, heb nu al zin om je volgende verhaal te lezen..

liefs,
    Floor

• 13 November 2007 - 15:09

Inge:

heey!

pfff wat een verhaal, moest er gewoon een dag vrij voor hebben om het even te kunnen lezen :). maar klinkt wel echt superleuk allemaal, ik ben jaloers opje, mijn reizen duurt nog een half jaar. maar goed, ik wil als je terugbent de live versie natuurlijk wel nog even horen!

gr inge

• 14 November 2007 - 21:47

Bart:

Héé Inge,

Leuk je weer even gesproken te hebben..
    Als je terug komt gaan we een keer salsa dansen???
    Doe de muggen de groeten!!

Doei xxx

• 15 November 2007 - 16:23

Inge:

wow...wat maak jij veel mee, en wat ben ik jaloers! het klinkt super allemaal! vooral die stukjes poep in je hertenvlees ;-)... je kunt niet alles hebben he. de foto's zien er ook geweldig uit!
    ik zal aan je denken als dit weekend het zwartwerken in Nederland weer begint, en als je terug bent moeten we echt een fotoavond doen, want geloof dat je genoeg te vertellen gaat hebben!

Tot snel!

xxjes